x

Přihlášení:

Registrace

Bavlněné povlečení - z jakých druhů můžete vybírat?

Možná budete překvapeni, jak pestrá je nabídka bavlněného povlečení. Jako u jiných druhů výrobku narazíte na levné, ale nekvalitní zboží a přes průměrné kousky se dostanete ke skutečně luxusnímu sortimentu té nevyšší kvality.  Kromě vzhledu vás povlečení nadchne také na dotek a dalšími specifickými vlastnostmi. Pro výrobu se využívají nejrůznější materiály, i když prim hraje zejména bavlna. Ta může být využita v nejrůznějších podobách (jako například satén) a na další druhy zpracování se podíváme dále.

Tipy a triky pro výběr

Mezi jednotlivými druhy bavlny existují výrazné rozdíly, a tak výběr rozhodně nesmíte podcenit. Rovnou zapomeňte na povlečení, na které narazíte v supermarketech a tržnicích. Klasická bavlna a polyester se v žádném případě nemohou rovnat se saténem z egyptské mako bavlny. Dalším důležitým aspektem je to, zda materiál prošel tak zvaným procesem mercerace. Mercerace zajišťuje vyšší odolnost, pevnost a dokonale fixuje barevnost v každém vlákně. Samozřejmostí je specifický lesk a příjemný pocit při doteku. A vzhledem k tomu, kolik času denně strávíme v posteli, se investice do kvalitního bavlněného povlečení rozhodně vyplatí.

Mako bavlna a mercerace

Mako bavlna představuje vysoce kvalitní bavlnu s dlouhými vlákny, která je původem z Egypta. Ať už se jedná o jakýkoli druh povlečení - mako jersey, mako satén, mako damašek, mako batist - můžete se spolehnout na prvotřídní zpracování, odolnost a jemnost, kterou přinese do vaší ložnice.

Merceraci lze definovat jako specifickou úpravu, při které na textilii působí koncentrovaný louh sodný. Díky tomu jednotlivá vlákna nabobtnají, změní svůj tvar a délka vlákna se smrští až o 25 %. Výsledkem je pak materiál s výrazně vyšší pevností a odolností proti blednutí barev. Finální lesk by se dal připodobnit k hedvábí.

Luxusní povlečení z bavlny a jeho druhy

Satén

Satén je velmi oblíbenou tkaninou, a to zejména díky své univerzálnosti. Neslouží totiž jen k výrobě povlečení, ale také oblečení, záclon, závěsů, stuh atd. Mezi hlavní přednosti saténového povlečení patří lesk, jemnost a hebkost při každém doteku. Po celý rok oceníte jeho termoregulační vlastnosti – v zimních měsících vás zahřeje, v létě zase ochladí. Podle způsobu zpracování příze lze bavlněné saténové povlečení rozdělit na:

Jersey

Jersey se vyrábí v levnějším (bavlněný jersey) i luxusním provedení (mako jersey s mercerací). Záleží jen na vás čemu dáte přednost. Hlavní výhodou bavlněného povlečení jersey je vysoká odolnost, elasticita, nemačkavost a velký výběr motivů a vzorů. Pokud zrovna nejste milovníci žehlení, určitě oceníte také možnost povlečení jersey v nežehlivé úpravě.

Damašek

Pro výrobu damaškového povlečení se používá mercerovaná bavlna, ale také hedvábí nebo len. Damašek se vyznačuje bohatými vzory a kromě povlečení se  používá rovněž na výrobu ubrusů, oděvů či dekorativních předmětů. Variantou bavlněného damašku je také kombinace s brokátem, tedy Mako-Brokát-Damašek, který majitelům přináší unikátní třpyt a luxus. Díky tomu, že je bavlna ručně sbíraná, je zajištěna tak nejvyšší možná kvalita.

Percal

Percal rozhodně nepatří mezi nejznámější materiály. Je však vyroben ze 100% bavlny a vyznačuje se vysokou pevností. Také díky tomu si získává v současnosti stále větší oblibu mezi zákazníky.

Odolnost percalového povlečení umožňuje mnohonásobné praní, navíc dobře saje vlhkost a v okamžiku se přizpůsobí teplotě vašeho těla.  Hustá vazba dělá z percalu ideální volbu při používání péřových přikrývek a polštářů, protože jeho strukturou nepronikne jediné pírko.

Batist

Spolu s percalem nejméně známá tkanina. Mezi hlavní vlastnosti patří vysoká jemnost, hustota a výroba ze 100% Mako bavlny. V takovém pohodlí se vám bude lehce usínat každý den. Samozřejmostí jsou skvělé termoregulační vlastnosti, díky kterým vás batistové povlečení v létě ochladí a v zimě zahřeje.

Povlečení Laif - mako satén Povlečení MICHELLE - mako jersey Povlečení Katharina - mako brokát damašek Luxusní ložní povlečení La Palma - mako batist

Další články: